Učitelj

152 Учитељ

ХРОНИНА

Земаљска конференција подмладка Црвеног Крста. — 1. и 2. маја ове године Главни Одбор Подмладка Друштва Црв. Крста одржао је земаљску конференцију представника обласних одбора Подмладка у сали Црвеног Крста у Београду.

Конференцији су присуствовали изасланици Београдског обласног Одбора: Мих. М. Станојевић, Мирко Поповић и Срета Вукашиновић; Битољског: г. г. П. Лешњаревић и Трпко Лазаревић; Скопског: Д. Тривунац и Д. Вујатовић; Нишког: г. г. Свет. Цветановић и Миодрад Петровић; Сарајевског: Г. г. Ст. Жакула и Илија Диздаревић; Сплитског: г. С. Пухијери; Љубљанског:; г. г. Д-р Алојз Пољанац и Алојз Новак; Загребачког: г.г. Гига Бригљевић и Јелена Колин; Ново-Садског: r. Душан Ружић. Као изасланик Мин. Просвете био је г. Ј. Ђ. Јовановић, нач. Мин. Просвете; Мин. Нар. Здравља Д-р 'B. Константиновић; Друштва за Чување Народног Здравља г. Љуба Стефановић, инспектор.

Конференцији је председавала г-ђа Л. Петковићка, наставница [| жен гимн., председник Гл. Одб. Подмладка. Г. Д-р Марко Леко председник Гл. Одбора Црв. Крста отворио је конференцију врло прикладним говором о значају и раду Црвеног Креста и његовим задатцима у миру и рату, па је уступио председништво госпођи Петковић. Бираним речима и одушевљењем поздравила је г ђа Петковић све присутне изасланике, који су се одазвали у лепом броју, позиву Г. Одбора на ову прву конференцију значајне установе Подмладка Црв. Крста, који има тако важну задаћу у културном и моралном препорођају нашега друштва и изложила програм рада конференције. Потом се приступило дискусији о појединим тачкама дневнога реда у којима су учествовали готово сви делеraru. Расправљана су питања о томе како ће се заинтересовати наставници основних, средњих и стручних школа за Подмладак Црвеног Крста; о провађању програма подмладка у шкоди; о организацији подмладка; и о приходима. У овим тачкама су расправљана многа питања из хигијене, о грађанским дужностима и врлинама које подмладак треба да гаји код својих чланова; о школском саобраћају и излетима; база-