Učitelj

Хроника 753

рима; музејима; приређивањем локалних, покрајинских и земаљских скупова; организацијама ван школске омладине; фондовима и т. д.

Сва су ова питања стручно, темељно и достојанствено расправљена што може служити на част учасницима. Рад подмладка у главном кретаће се у три правца: рад у школи; рад изван школе и рад у друштву. Гледаће се у колико је год могуће да све иде лагано, поступно, темељно; да деца узимају што. више и сама иницијативе, да се на својим скупштинама договарају како ће удруженом снагом и акцијом па и појединачно прикупљати новчана средства за Црвени Крст или друге прилоге у материјалу, како ће сопственом својом снагом и радом долазити до средстава којим ће помагати своје ближње у невољи, проналазити своје другове и чинити помоћ у случају болести, невоље, беде и т.Д. Даље, како ће суделовати у разним патриотским манифестацијама о стварању установа у корист Црвенога Крста или др, каквих хуманих и патриотских циљева. Наставници ће их само упућивати и надзиравати. Њихове ће дужности бити само да гледају и да надзиравају рад у школи, радионици, башти и т д. те да га деца заволе, да се привикавају на њ; да их упућују како ће њиховим дечијим играма допринети правилнијем физичком васпитању и нези здравља. Месни и Обласни Одбор ће с Гл. Одб. Подмл. бити у помоћи подмладку да својим ауторитетом и средствима потпомогну школске одборе да дођу до средстава, до којих деца не могу доћи на пр. да им омогуће стварање радионица. опремање игралишта, набавке играчака и справа, спремање стручног особља, набављање алата за школске баште и негу цвећа и т. д Референти по појединим питањима били суг.г, Зечевић, секретар подмладка и II Илић, проф. уредник Гласника Подмл. Црв. Крста.

По свршеном раду сви су учасници остали на чају где лу лепо почашћени провели дуго у разговору поводом ове конференције.

По свршеној конференцији делегати су одпутовали.

* Промене у Министарству Просвете. — Указом Њ,В,

Краља на предлог г. Министра Просвете смењен је начелник одељења за Основну наставу и постављен за Просветног инсУчитељ 7.