Učitelj

302 У чин тле јр

За ову прославу је изабран нарочити одбор који се стара да она испадне што свечаније,

Тога дана у 11 часова пре подне у дворани Новог Универзитета одржаће се свечан састанак на коме ће говорити т. Миле Павловић проф. о Јанку и биће прочитана његова "чувена прича „Град“.

У 4 часа по подне Југословенско Учит. Удружење "одржаће свечану седницу у дворани осн. школе код Саб. Цркве, На тој седници говориће о Јанку као учитељу и приповедачу г. Влада Петровић подпредседник Удружења а г ђица Анђа Љубичићева слушалац В. П, школе прочитаће Јанкову причу „Девојче“.

У 8 часова увече у новој згради Нар. Поворишта је свечана представа са овим програмом: ]. „Јанку — од Удружења Подринаца“, говори г. Богдан Васић учитељ; 2. „Успомене на Јанка“ од чича Илије Станојевића; 3. „у редакцији Звезде“ од Мих. Сретеновића; 4. „Момче“ инсценација познате Јанкове приче; 5. „Прело“, слика из „Ђиде“.

На свечаној представи свираће музика Краљеве гарде.

Хрватско-педагошки књижевни збор. 27. децембра т. г. одржаће се ХИХ Главна скупштина и свечана седница хрватског педагошко-књижевног збора у Загребу у дворани Хрв. Учит. Дома. На свечаној седници ће говорити г. А, Тункл "о задацима данашње почетне наставе и њезиним потребама.

Слепа деца за Јанка Веселиновића, Приликом прославе двадесето-годишњице од смрти пок. Јанка Веселиновића узеће учешћа и слепа деца из Дома Слепих у Земуну.

У осн. беогр. школама код Саб. Цркве и на Теразијама читаће слепа деца по једну причу Јанкову које су преведене на слепачку азбуку.

Представка Југословенског У читељског Удружења. Главни Одбор Удружења Југословенског Учитељства предао је преко државног подсекретара господина Пасарића представку T. Министру Просвете о пројекту закона о нар. школама и изменама и допунама које је учинио шири Гл. Одбор на постојећи пројекат зак. о нар. школама. У исто време скренуо