Učitelj

Белешке 303

је пажњу Министарству Просвете ка незгоде које се школи и настави чине услед смењивања школ. надзорника и преме штаја учитеља у ово доба године, захтевајући да се у интересу наставе обуставе.

Стручне школе. У Министарству Просвете ради се на прикупљању извештаја о стању свих стручних школа у нашој држави, статистичким подацима, броју наставника и др. ла би се оне могле реформисати.

Уџбеници за самоуке. Видовићева дописна школа издала је свест из српско-хрватског језика, аритметике, повјести и Земљописа а налазе се још у штампи и остали предмети за гимназије.

Како се мисли о обравовању учитеља у Енглескојг Неколико педагошких друштава у Лондону приредило је било летос конференцију с темом: „Како стећи добро учитељствог“ Пре него што се расправило о начину образовања учитеља, констатовано је, да у Лондону има 83.79/, учитеља, које су добили своје стручно образовање у учитељским школама, док таквих учитеља има по другим варошима 499/,, а по селима само 339/, —- Један од правих услова за добијање ваљаног учитељства јесте побољшање њиховог материјалног положаја који је данас доста хрђав. Док је нужно, да се обрати највећа пажња при бирању особа ва учитељски позив. Узимати само оне личности, које имају природне наклоности и љубави за то занимања. — Потребно је, да и сама јавност више цени учитељски сталеж, да му бар поклони толико пажње, колико поклања официрском и свештеничком сталежу. На положајима у министарству просвете, као и на положајима школских надзорника треба да буду искључиво школски људи. Управитељи школа да учествују и сарађују у избору, отпуштању и пензионисању чланова свога учитељског колегијума. — А да би и сами учитељи подигли свој углед и одговорили свима оним задацима и дужностима, који се на њих стављају, потребно је да имају универзитетско образовање. Стога треба укинути учитељске школе, које су због свога интернатског уређења предавале својим васпитаницима кастинско и тесно-