Učitelj

304 Учитељ

грудо васпитање и образовање, слично богословским семинаријама и војничким академијама. На место њих учитељи би своје опште образовање стицали у средњим школама, стручно: на универзитетима а практично на једногодишњим курсевима поред искусних старијих колега у основним и другим школама, слично практичном вежбању свршених медецинара по болницима. На супрот томе на скупштини професора учитељских школа донета је одлука, да су учитељске школе с интернатима најбоље решење питања учитељског образовања. Само је истакнуто, да те школе буду у местима, где постоје универвитети, и да с њима буду у најтешњој вези, како је то данас у неким местима у Енглеској. Управа и професорски колегијум. учитељских школа састојали би се од данашњих истакнутих професора тих школа и професора универзитета. Учитељски кандидати би били обавезни походити извесна предавања на универзитету У опште организација и живот учитељских школа били би у најтешњој вези с универзитетима. — Тако уређене учитељске школе спремале би не само учитеље основних школа, него и професоре средњих и стручних школа.

М. В. Матић

Ва Југословенски Ђачки Дом. Моле се учитељи да. похитају са скупљањем прилога за подизање Ђачког Дома и скупљене прилоге пошљу одмах Благајни Гл. Одбора У. Ј. Ј. — Учит, Дом. Београд.

Пажња референтима окр. школ. одбора. Скреће се пажња ре" рентима — деловођама окр. школ. Одбора да настоје да Окр ни шк. одбори унесу у своје буџете за 1926 годину извесну суму као помоћ за подизање Југословенског Ђачког Дома, према писму Извршног Одбора У. Ј. Ј.