Učitelj

Школе и школске прилике у свету 559

Поред основвих школа било је и таквих, које су биле плод управо религијских конгрегација и разних удружења, којима је доцније закон од 1902 године признао опстанак и чак их. материјално помогао.

Али радикалну реформу енглеских школа извршио је министар Р!всћег својим законом од 12. августа 1917, год. који се: сматра за најпрогресивнији просветни закон у Европи.

Нови законом на првом месту предвиђене су материнске школе (дечја забавишта) од 2—5 година. Те су школе обавезне и функционишу по Фребеловом систему и систему Марије Монтесори. Затим основне школе обавезне су до 15: го дине и продужне до 18 године. Нови закон забранио је употребу дечје радне снаге до 12 година; установио школске лекаре; повео нарочиту бригу о сиротним ђацима и о набавци школских уџбеника.

Е!асћег-ова реформа почела се изводити постепено. Изузев једног дела индустријалаца, који су малу децу употребљавали по фабрикама, цео остали свет примио је нови закон са нарочитим одушевљењем. Политички листови посвећавали су читаве читаве чланке новој школској реформи и нови школски живот почео је да струји на свима пољима општега живота Општине и градови почели су симпатично да уводе у живот нове реформе и да се утркују у њиховом, извођењу. Град. Осћетћеја закупио је одмах једно војничко поље и на њему савидао учионицу за 3600 ученика, који ће ту проводити од. априла до октобра; Евр ЗиТојк установио је маринске колоније и курсеве за одрасле; Вгадтога је набавио једну школску лађу за 600 ученика; В!гпипрћаш је установио неколико школа за абнормалне а Лондон је отворио секције за продужно школовање, кроз које је прошло 909/, од обавезних ученика.

Економска кризг, која није поштедела ни Енглеску, није дозвољавала да се ова прогресивна реформа одмах у дело приведе. Нарочито је било огромне борбе око тега, да се деци испод 12 година забрани рад по фабрикама и ту се првипут "чула реч против ове реформе. После тога поједине општине почеле су да стављају на расположење недовољне суме ва издржавање школа и да не издају стипендије сиромашним ученицима, То је створило незадовољство међу учитељским круговима и нарочито учитељи приватних школа почели су