Učitelj

568 | Учитељ

широм света, као један од најбољих радника на пољу дечје · психологије и експерименталне педагогике. Поред осталих дела. он је раније дао једну одличну и опсежну: „Дечју Психолотију“ (која је преведена на све модерне језике, изузев нашег)> и дубоку, успелу студију: „Асоцијација идеја“. Ова два дела. јесу од капиталне вредности за науку.

Наведено дело: „Како одредити способности код ученика“, представља једну врло добру ручну књигу експерименталне технике, која нам пружа неколико згодних средстава, помоћу којих се могу одредити разне дечје способности. Поред тога, она излаже један подесан метод, којим ће се моћи вршити нова успешна истраживања у томе правцу.

Поред познатих дела ове врсте од: Бинеа; Рг Симона,. Dr Декролиа, Штерна и других, и ово ће дело знатно допринети да се експериментатори, у будуће, држе одређеног научног правца и да своја испитивања врше по градираним“ (поступним) тестовима јер се само на тај начин могу добити» објективна и потпуна обавештења,

Пажљиво научно испитивање природних дечјех способности омогући ће, да се код њих што тачније одреди: духовна. заосталост, степен знања, селекција даровитих и потпомоћи“ ће остварењу „ГР 6со!2 зиг тезиге“,. („школе по мери“, т. |. према границама духовне моћи ученика). Овај назив дао јеРт Клапаред још 1901. год. На тај начин моћи ће доцније“ боље и сигурније да се врши професионално оријентовање,. т. |. избор одговарајућег позива у доба детињства и младићства.

Али, настаје питање: шта је то способност Какав јесастав (структура) способностиг Писац на то у главном овако. одговара: „Способност, то је оно, по чему се један спихизам. разликује од другога, у. погледу резултата духовног рада“. Као што видимо питање структуре једне способности, јесте“ доста тамно и компликовано питање, на које аутор даје свој одговор на основу нових испитивања, покушавајући да нањ“ баци више, светлости,

Како се открива И оцењује. нека способност бар једнеен ea) То се најбоље врши помоћу поступних, градираних тестова и то: шеста развшика и шеста способности. Ти су тестови фина, деликатна средства, с којима се, претходно;. треба добро упознати, научити правилно употребљавати и»