Učitelj

580 _ __У- чзитељ

појачава интерес и воља за проучавање школских прилика у C: A |E | Књигу је издала књижарница Рајковића и Ћуковића у Београду, и цена јој је с обзиром на пристојну техничку опрему није велика, Жив. 6. Ђорђевић.

Д-р Добр. Гер. Поповић, Хигијена села, са 200 слика и планова. Друго издање (аутшорово). Обична осмина. Страна 208. Цена 25. дин.

„Просвети село па си уздигао државу“, — рекао је једном Толстој. „Подигни и уреди село, па си и народ уздигао до великог ступња културе“, вели Рдокторајх у својој популарно, „Судској Медицини“. Аутор ове књиге у предговору каже: „Где се село уређује, ту народ напредује“. — Како су наша села данас уређена, како су наше сеоске куће данас подигнуте и како се у нашим кућама данас живи, са малим изузетком скоро у целој нашој данашњој краљевини, — то најбоље знамо ми — народни учитељи — који живимо или смо живели у селима и улазили у сеоске куће. И писац ове књиге добро познаје наша села. То га је побудило, те је и написао. ову књигу, Лепим, својственим, разумљивим, стилом, он је у њој изнео, како су наша села уређена данас, са хигијенске“ стране (узимајући за то ради примера типичне слике скоро из сваке наше покрајине у целој краљевини), а у исто време износи (као стручњак) све захтеве савремене хигијене по којима би требало да се данас уреде наша села и наше сеоске“ куће. Дакле указује на болест и одмах пружа лек, Једна латинска класична изрека каже, да је у здравом телу здрава. душа, а ми би, поводом овога, казали, да је у здравој кући здраво и тело и душа. А кад тога буде за нас учитеље биће наш васпитни позив у пола олакшан, јер код уређеног села и куће, имаћемо и уређену школу и децу. За то би ову лепу и корисну књигу требало што пре да набаве све наше школе, . књижнице, читаонице, а особито сеоске куће, у којима би био: макар један писмен. Техничка израда је лепа, а цена није: _ претерана. | (Cr. M. M.