Učitelj

Научне Белешке 581

НАУЧНЕ БЕЛЕШНЕ

Енглески покрет „Нове Школе“.

Француски часопис: „Мегсиге де Егапсе“, у својој априлској свесци од ове године, доноси интересантан чланак о енглеском покрету „Нове Школе“.

Покрет тежи да донекле ублажи претерани индивидуализам, који тако јако карактерише енглески народ, а којим се запајају млади Енглезипочев од школских клупа. Покрет не негира потребу јаке личности, али хоће да ову што више стави у службу заједнице. Ово „колективирање индивидуалитета“ мисли „Нова Школа“ постићи на тај начин, што ће код нових генерација на првом месту развијати стваралачку енергију уместо пасивног рецитирања знања, а затим, што ће у место типа поседника у свести будућих људи иставити као идеал тип стваралаца.

Нове методе васпитања у Аустрији.

Француско Педагошко друштво „Алфред Бине“ расправљало је на својој седници од 26; априла т. г. о новим методама васпитања, које покушава да уведе бечки педагог Паул Денглер. Главне идеје Денглерове, изложене у Билшену тога друштва, могле би се резулирати овако:

Потпуна реформа односа између наставника и ученика која укључује реформу метода целокупне наставе; стварање разредних заједница, својевољних и демократских; одржавање суверене индивидуалности до највишег степена,

"Главна средства да се дође до ових умљева јесу ова: Наставне методе морају бити у колико је год могуће методе школе рада; ученици раде по групама, од којих свака група има по једног шефа, кога сама бира; потпуно изостављање оцењивања и кажњавања; оснивање дечјих библиотека, које стварају и њима управљају искључиво она сама; претварање учионице у једну врсту дечјег „дома“; установљење родитељских заједница; увођење дечјих листова за бележење психо.. лошких запажања од стране учитеља, а уз припомоћ родитеља,

Учитељ : 4