Učitelj

Јован Миодраговић 5

у основној настави крчили су пут реформама која ће доцније наступити и подићи основну наставу на њену данашњу висину. Како се таворило дотле у основној настави може се ценити и по томе што су се све до седамдесетих година упо"требљавали у основним школама као уџбеници Буквари које је израдио архимандрит Гаврило (познији епископ шабачки), и Читанке које је састављао Филип Христић! То су били људи за оно време чувени и виђени али нису били педагози и „људи од струке и силом прилика су писали уџбенике за малу децу, коју нису ни познавали. i А за ове уџбенике учитељи су имали једино упуство: „Педагошко методично наставление“ од Милована Спасића.

Тек појавом учитељске школе јавља се потреба и за уџбенике у учитељским школама и тада се већ закрочило једним сигурнијим кроком у педагошку књижевност, разуме «се компилацијом или преводима из стране књижевности. Јављају се преводи Дитесове Педагогике и Методике, Керовог „Школског рада“, Шапчаниново „Упуство предавања домовине и света“, „Упуства за предавање српског језика“, „Грађа за писмена вежбања“, Методика Дитесова и др.

Доласком Д-р Војислава Бакића у Крагујевачку Учитељ«ску Школу за професора и пок. Стеве Д. Поповића, за управитеља наша педагошка наука добије свој терен.

Ратови са Турском за ослобођење и независност прекинули су и развој наше педагошке науке и покушаје'на преуреЂењу основне наставе и уздизању школства, али чим се стишала ратна врева семе посејано на педагошком терену почело је бујно ницати и развијати се и сама основна настава видно је расла и отпочела доносити благотворне плодове.

Необично вредан, трезвен и ретко телентован за учитељски позив, свратио је у учитељској школи Миодраговић пажњу свих наставника а нарочито пок. Стеве Поповића, чији је он и најизразитији следбеник доцније постао. Те

"особине и његова одлична школска спрема а нарочито мето-_

дичка способност за практични рад препоручиле су га те је одмах по свршетку учитељске школе добио учитељско место у Београду.

Као учитељ основне школе код Саборне Цркве у Београду Миодраговић је уносио самога себе у васпитачки посао и њего-

~