Učitelj

WT —-- ~ a ki ==“

56 Учитељ

ције, ради договора о заједничком раду. Одржан је и један збор учитеља — ратника, на коме је учествовало 82 учитеља. Вођен је разговор како да се помогну заробљени и интернирани другови и породице изгинулих другова. Одлучено је. да сваки прилаже месечно по извесну суму, које су слате преко Црв. Крста и Мин. Просвете. Један део тих прилога ушао је у новоосновани „Фонд учитељске сирочади у Водену“.

Односи између школ. надзорника и учитеља били суу пуној мери другарски. То сведочи надзорников циркулар, који је упутио учитељима приликом предаје дужности, као и њихови одговори пуни изјава поштовања и одности. Г. Мићић је штампао све те изјаве и оне дају нарочиту топлину овој књижици.

Неколико интересантних фотографија: школ. зграда, група ученика, учитеља, савезничких команданата приликом

посете школа и др. допуњују ову књижицу...

Одмичу дани и нижу се године од овога времена наше Голготе и Васкрсења. Мало по мало па ће ти догађаји прећи у историју. Зато је потребно оставити потомству што више докумената 0 овоме времену, као пример љубави према Отаџбини, прегнућа, истрајности и пожртвовања једног поколења, коме је судба доделила толико патње, али и славу да оствари вековни сан нашег троименог народа: ослобођење и ујединење.

Један такав докуменат борбе за духовно ослобођење и обновљење Отаџбине јесте и ова књижица, коју најтоплије препоручујемо. А. Ђ. Л.

Сима М. Јеврић: Рад у елементарној рачунској настави. Ш. прерађено и проширено издање.

Г. Сима М. Јеврић, од кога имамо лепо састављене „Основе дечје психологије и експерименталне педагогике“ и једну рачунаљку, овом нам је приликом прерадио и проши-

рио своје познато дело: „Раду елементарној рачунској настави“.

„Рад“ је, како и сам писац каже у предговору, плод „тридесетогодишњег учитељског рада у подељеним и непоДељеним школама у селу и граду, у свом разреду и вежбаоницама“, где је писац сам лично радио. Написан је по савре-

меним захтевима дидактике а са изванредном лакоћом прак-

ВИА АЕ