Učitelj

58 yu U TG JB

ступањ. За време адолесценције са гледишта физиолошког улазимо у сексуални живот, са гледишта социјалног улазимо у један општи социјални живот а са гледишта спиритуалног улазимо у општи живот моралности. Некер де Сосир мисли да доба адолесценције почиње од 15 а завршава се 18 године а Стенли Хол био је једини психолог, који је то доба свестрано проучио и испитао. Он је издао књигу „Адолесценција: њена психологија и њен однос према физиологији, антропологији, социологији, сполу, злочину, религији и педагогији“. Дело је изашло на енглеском језику у две свеске са 1373 стране и кад човек погледа те две огромне свеске у којима је Хол прикупио један невероватан материјал, просто се зачуди, колико је тај човек имао енергије и правилних опажања.

Хол је мишљења, да је адолесценција доба пубертета, доба у коме се сексуални карактери фиксирају на један дефинитиван начин, доба у коме дечак постаје човек а девојчица

жена. По њему адолесценција почиње са 13 годином код.

· девојчица и са 14 годином код дечака и траје десет година а то је до завршетка полног сазревања. Он је стударао адолесценцију у свима њеним манифестацијама и збиља дао најбоље дело те врсте.

Габриел Компејре хтео је горњом књигом да расветли многе стране из Холове књиге и да са своје стране дода неке ствари, које су за њега биле карактеристичне. По њему адолесценција почиње са првим физичким манифестацијама

пубертета и траје све дотле док дете постане одрасло, adolescit,.

а то је до оног момента кад престане да расте у висину и кад се дефинитивно заврши његова статура. Затим Компејре

расправља: о трајању адолесценције; о физичком узрасту;

о развићу различитих органа; умној еволуцији; литератури адолесценције; генетичкој психологији; сентименту адолесценције; пријатељству и љубави; патологији и криминологији дечјој; педагогији адолесценције; психологији и педагогији жене; коедукацији полова; васпитању девојчица; васпитању дечака и на крају даје један опширан закључак о свима осталим питањима из области адолесценције.

Дело је прво изашло на француском језику па је убрзо