Učitelj

60 У чиле јр

марљиво су у почетку копирали а ми мали сматрамо то непотребним. Деци треба дати уметничке обрасце да им подражавају. То ће код деце будити одушевљење за радом, потстицати их и на теже радове и слабији ђаци ће долазити до резултата, док су данашње студије са природе тешке, често досадне и обично неуспеле.

Лист садржи масу бележака. Меце Вићпеп препоручујемо друговима, који читају немачки. M

Енглеских

Educational Jearbook of the International Institute of Teachers College — Соштва Џтуегзћу 1924, Еапеа бу 1. [. Капае!, М. А., Рћ. 1. — Мет) Кот, The Maimillan Company, 1295.

Град Њујорк има неколико самосталних колеџа и два университета: Колумбија (Солштћа Отуега!у) и Њујоршки Универзитет (Ме Уотк Оптуегзну). Оба су ова университета значајна по нас Србе. У првоме је професор физике наш славни Михајло Пупин, а у другоме је проф. експ. пелагогике наш чувени Д-р Паја Радосављевић.

Колумбија Университет је и по броју зграда, и по броју факултета и колеџа, и по броју професора и студената већи од Њујоршког Университета. За њега се може рећи да је не само један од највећих него и највећи университет на свету. 1923. год. било је у њему 30.697 резидентних и 5.642 нерезидентна студента; број наставника и чиновника университетских било је 1951.

И један и други университет имају свој педагошки факултет. Педагошки факултет Њујоршког Университета зове се 5сћоо! о1 Едисаноп. Колумбија Университет има у својој домени Теасћег5 СоПесе — Учитељски Колеж. То је афилирана Педагошка Велика Школа са своја два педагошка фаKynreTa: School ol Education (nenaromku факултет)и Зсћоо! о1 Ргасиса! Ап5 (Педагошки факултет за Практичне Вештине). Ово је највећа педагошка школа на свету. Предају у њој неколико стотина професора, инструктора и лектора. Прикључено је њој неколико основних и средњих школа за веџбање студената у предавању и научном истраживању. Овај Колеџ