Učitelj

70 Учитељ

словима тако, да га могу читати и ученици из последњих клупа. Штиво је сложено у редове од по четири речи. Испод сваког слова налази се по осам реди текста, дакле по тридесет две речи за свако слово. У првим редовима су речи са по два, три гласа а после са по четири и пет гласова, Последња три реда су просте или проширене — деци добро разумљиве реченице. Текст је завршен са песмицом „Бачка молитва“. -

Кад се хоће да чита, једним кратким покрешом једног од точкића на прорезу, који се отвори, укаже се 1, 2, 3 или 4 речи или цела реченица за вежбање у читању — према томе, колико наставник хоће; ако наставник хоће да се чита по једна реч, онда отвори само један поклопчић, ако хоће две речи, онда два итд. Кад то ученици прочитају, учини се поново кратак покрет точкића и тад се прочитана реч или цео ред уклони самим покретом, а укаже се на прорезу друга реч или други ред. Тако се при сваком покрету указују нове речи или реченице за вежбање у читању. Речи су исписане у хоризонталном положају у четири вертикална реда, па се може читати једна по једна реч из истог вертикалног реда а могу се читати и хоризонтални редови. При овоме раду наставник употребљује само једну — десну руку — а лева је потпуно слободна.

Г. Тошовић је са овим училом потпуно успео. Употребом овога учила постигнута је велика добит у букварској настави јер потпуно олакшава рад наставнику а тако исто и учење ученику. Употребом овог учила постао је досадашњи буквар излишан, јер у овом училу сви ученици имају један свој заједнички буквар — „Школски Буквар“ — како My je r. Toшовић и име дао. Са њега једновремено читају сви ученици и то један гласно а други у себи пратећи читање само погледом. Заиста доста постигнуто. Ово је велика добит у букварској настави, јер је познато сваком наставнику, који је радио у првом разреду, да сви ученици не учествују у раду при садашњем буквару, бар за дуго време, јер нису способни за то; обично један ученик, поред кога наставник стоји, чита а други колико могу пазе и прате онога који чита, а ако иде. тешко са читањем — или брзо, онда многи престану да пазе и изгубе из вида оно што се чита. При раду са школским букваром то не може бити.