Učitelj

202 Учитељ

саоних и вредних људи који како треба воде надзор над својим друговима по фабрикама, рудницима и у трговини, ипак милиони простог народа могу доћи до оба битна дела васпитања које ће их оспособити да признају само природне вође. Та два битна дела васпитања су: а) развитак отвореног разума који јасно види и љуби истину, који је чувар од софизма и фанатизма агитационих фраза; 6) познавање извесног елементарног знања и битних чињеница о главним питањима каква су н.пр. „царство“, однос између капитала и рада, науке и продукције и т. д.

5.) Нужан је закључак, да се васпитање одраслих не сме сматрати као луксуз неколицине изванредних људи, нити као ствар која се тиче само кратког, одмереног времена прве мужевности, већ да је оно трајна национална нужност, стална потреба неге држављанства, те с тога треба да буде општа и доживотна.

6.) Прилике за образовање одраслих треба да су једномерно и систематски респрострте по целој држави као основна дужност. Та дужност у сопственом интересу државе почива на њој као део њене дужности према појединцима. Ради тога треба све слободне организације те врсте храбрити и потпомагати, како би се њихов рад, који је сада нужним начином случајан и невезан, развио и нашао своје одговарајуће место у националном васпитном систему.

7.) Економско здравље народа, изграђена самосвест народних маса, правилна употреба њихове одговорности кроз милионе нових бирача, — све је то засновано на томе, да после рата постоји много опсежнији носилац интелигентног јавног мњења него пре њега, и да се такво јавно мњење може образовати само дугим, темељним, општим наставним поступком, који ће се код одраслих наставити и продужити кроз цео живот.

8.) Такав поступак мора се одмах пројектовати и претворити у дело као део општег рада обнове.

9.) Овај план има се применити на већ постојећим институцијама као што су н,пр. високе народне школе и други успели покушаји, како би искористио прво оно што постоји а онда се побринуо за даљу будућност, отклањајући све неповољности индустријске, социјалне и финансијске, — које сада чине препреку.