Učitelj

Европске наставне реформе после рата 208

Школски закон од 1918.

Са овог водећег становишта изграђен је школски закон за Енглеску и Уелс од 8. августа 1918. Овоме је следовао у битности исти такав закон за Шкотску од 21. новембра 1918. Године 1921. дат је извршни закон чија је намера да — не дотичући се виших школа — изгради и усаврши наставу широких народних маса. Главна је намера овог закона да створи један систем школа у коме би било места образовању даровитих ученика према њиховим способностима.

Сходно основној организаторској мисли енглеског школства, оставља се слободној иницијативи самоуправних власти врло велики део. Законом се повлачи само оквир, постављају само општи циљеви, а самоуправним телима се оставља да створе такве организационе планове који томе оквиру и постављеним циљевима најбоље одговарају. Закон одређује, да планове предлажу самоуправе својевољно или на подстицај главне управе. Њима треба да се постигну следећи циљеви: 1.) ширење основне наставе на све врсте практичних поука; 2.) уређење специјалних разреда за обдаренију децу и за ону која и иза 14 године остају у школе; 3.) уређења за унапређење здравља и телесног развитка деце; 4.) уређења за прелаз деце у све врсте виших навода за образовање, и 5.) уређења за рекрутовање и образовање учитеља.

Локалним школским властима ставља се даље у дужност да створе опширан систем продужних школа на основу опште одредбе у чл. 10. школског закона. Ово треба урадити у договору с родитељима, економским и педагошким стручњацима. За све тражене организационе планове треба да буде меродавно оно гледиште, по коме ни једно дете ни младић не смеју бити искључени од благодети ма које врсте школе само ради тога, што нису способни да плате школску таксу. Својим општим одредбама укида закон од 1918. оне концесије, по којима је неко могао бити пре времена ослобођен опште школске дужности. А општа школска обавеза протеже се данас од 5—14. године, а месним статутима може бити протегнута идо петнаесте. Нарочитом дозволом највише школске управе, а по жељи локалних управа, може се школска обавеза протегнути и до 16. године. У вези са оваквим одређи-