Učitelj

216 Учитељ

пројекат, као и жеље следећих интернационалних конгреса: у Хавру (1885) и Паризу (1900), остадоше само на хартији.

Год. 1905. Општи Савез Белгијских Учитеља установи један Интернационални Биро Учитеља, који је постепено напредовао подстицајима двојице белгијских колега: пок. Росињола и Книда, који је био секретар Биро-а и душа његова.

Уочи рата, после 9 година рада, овај Интернационални Биро бројао је око 350.000 присталица, од којих 95.000 француских учитеља, груписаних у 1а Еедсганоп дез Аписајез.

За време рата Биро престаје да ради. После 1919 год. било је готово немогуће обновити га. Напори Книдови, кога су помагали холандско удружење и једна група француских учитеља — остадоше узалудни. Видело се, да му нема лека.

Али потреба зближења међу народима осећала се тако живо, да се на све стране тражило обнављање веза, које је рат прекинуо.

Учитељи и професори из Сједињених Држава одржали су 1923 г. конгрес у Сан Франциску, где су основали Уогја Federation of Educatioh Аззосаноп (ТУ. Р. Е. А.), које под управом М. Спотаз-а, директора наставе у Сјед. Државама, прикупи на конгресу у Единбургу, 1925, знатан број присталица.

Интернационала Просветних радника, коју је основао наш колега Буе, радила је под управом Л. Верноше-а, пређ. инспектора осн. наставе.

Иншернационала чиновника и учшшеља, створена под заштитом Интернационалне Синдикалне Федерације а поверена једном холандском чиновнику, Моогаћон-у, смештена је у Амстердаму.

Али полет ових зачетака интернационала убрзо се зауставио. М. Е. Е. А. ограничила се на англосаксонске земље. неколико језика. Први број изишао је 1 јула овеггод., у коме је, поред осталих, и извештај о нашем Удружењу од г. Милана Поповића, председника Повереништва. Г. Поповић је прошле године приликом бављења у Паризу, посетио биро Удружења француских учитеља, где је био љубазно дочекан и доцније писмом умољен да спреми овај извештај.

У овој свесци Учитеља доносимо уводни чланак из тога билетена, а у следећим донећемо статут Интернационале и извештаје о удружењима из других држава.