Učitelj

Библиографија 231

нуила Јанковића — Емануил Јанковић је једна личност у нашој литератури од велике вредности, ма да није ништа оригиналног дао; — но све прераде које су ипак пренесене на наш живот. Он је доказао да познаје драму и желео је њом упознати наш народ, код кога је тада владало мишљење, да драма не донаша користи — Аутор ове књижице је изнео неке интересантне моменте, за које се није знало или сумњало, — помоћу разних скупљених података већим делом од Немаца, и тако осветлио многе мрачне стране. За Јанковића тврди, да је прави једини ученик Доситејев, јер је наставио писати српским језиком и приближио се тако у својим делима народу, као ни један други савременик његов. Нарочито је лепо изнесена борба за штампарију и дозволу штампања, — у којој га затече и смрт. „М Емануил Јанковић је пао, пао као трагичан јунак. Он је пао, њега није — час умрли помео; као трагичан јунак, јер величина његова живота било је узрок његовој смрти“ — овим речима, пуне истине, завршује г. Милан Шевић своју студију Проблеми Е. Јанковића врло добро долазе за проучавање наше књижевности 18 века, као упознавање првих почетака наше драме и оснивање прве штампарије у Н. Саду. У кратко, концизно, компензоване су разне студије, које откривају важне моменте Емануила Јанковића.

аћ

БИБЛИОГРАФИЈА.

Жан Жак Русо Емил или Књига о васпитању (1762) превео Душан Таминџић. Књига пета. Издање књижарнице Рајковића Ћуковића. Београд. 1927. Цена 35 дин. “= пет књига стају 100 динара.

Проф. К. Н. Корнилов Психологија детета. С руског превела Милица Цветковић, Београд 1927. као прва књига. Популарно научне библиотеко која излази под редакцијом Жив. Цветковић преф. Цена је 25 дин.