Učitelj

Просветни преглед "877

РКОЗМЕТМ РКЕСГЕР.

Milica Cvetković — Beograd.

Školstvo u Sjedinjenim Državama Severne

Amerike. Učitelj

Sprema, ispit i plata učitelja pokazuju bolje nego sve ·drugo veliku raznovrsnost nastave u Sjedinjenim Državama. Kroz čitav niz godina bila je uobičajena priprema za učitelja elementarne škole dve godine prakse u normalnoj školi pored srednje · Škole, a za srednju školu dobijanje stepena koleškog učitelja. Od skora javlja se tendencija, da se povećavaju zahtevi. Veliki broj gradova zahteva da se slušateljke koleža i univerziteta upotrebe kao učiteljice elementarne škole, pri čemu treba da budu plaćene prema njihovoj izvežbanosti i iskustvu bez obzira na stupanj nastave. Naprotiv, za nastavn srednjih škola podižu se zahtevi za profesionalnim obrazovanjem. Pa ipak i pored svih fih mera .·gradskih oseća se kod učitelja, naročito u škola, nedostatak u opštem i stručnom obrazovanju.

Ukupan broj učitelja u javnim školama Sjedinjenih Država iznosi 722.976 (bez školskih inspeklora i direktora). Od tog ukupnog broja su 43 procenta seoski učitelja. Tamo jedan srazmerno · mali procenat učitelja seoskih škola ima normalnu dvogodišniu ·Školsku praksu. U državi Njujorku imalo je samo 6 procenata od 1729 učitelja dve ili više godina· normalne školske prakse pored srednje škole; 5 procenata imalo je je jednu godinu prakse i o4 procenata četiri godine srednje škoie. U drugim drzavama. je “odnos još nepovoljniji, tako đa u mnogim seoskim školama rade učitelji, koji imaju samo КуашКасји četvorogodišnje · srednje SKOJ

Plata učiteija varira u pojedinim državama. Godišnja plata iznosi prosečno 1166 dolara, a kreće se izmedju 1910 dolara 4Njujork) i 448 dolara (Misisipa. Dradski učitelji su za 20 do 60 procenta bolje obezbedjeni nego seoski učitelji u slićnom položaju. Učitelji javnih škola u Sjedinjenim Državama se još uvek”