Učitelj

378 Учитељ

postavljaju velikim delom na godinu dana. Samo једапае! од 48 država garantuju učitelijima stalnost zakonom pri njihovom. dobrom vladanju i valjanom · radu, ali svi ovi zakoni su novijeg datuma, najraniji su od godine 1911 i samo u pet država imaju svoju važnost. Ponajviše se ograničava važnost samo na velike gradove. Pokušaji, da se postavljenja učiteljska zakonski regulišn jesu jednim delom rezultat velikih promena u učiteljskom pozivu, u Sjedinjenim ·Državama.

Godine 1922/23 iznosio je broj novih učitelja 110.560 ili 16procenata svih učitelja.

Nov uspeh u učiteljskom obrazovanju, platama, postavljenju ima se velikim delom pripisati organizacionom pokretu, koji je od rata u Sjedinjenim Državama učinio rapidne napretke. Za пеpunih šest godina je nacionalno Društvo za vaspitanje (National Education Assosiation) koje je brojalo 100.000 članova, dostiglo. broj od 140.000 članova. Učiteljski Savezi u Sjedinjenim Drža_ уата broje blizu 400.000 članova i budući ranije beznačajne, sad: su velikim delom postali aktivne organizacije sa poluzvaničnim. ·postavljenim sekretarima i sa dobro uredjivanim novinama. ~

Zdravstvenost i socijalno staranje

Danas je 39 država preduzelo zakonski nadzor nad zdravstvenim prilikama po školama. Sve države sa 3000 i više školske dece i dve irećine svih gradova su zavele higijensku meru kao. jedan deo vaspitnog programa. Prilike u seoskim krajevima su manje zadovoljavajuće i ako se pokušava, da se pomoću Crvenog Krsta popravi situacija. Od 2286 seoskih škola imaju samo 708 ili 91 procenat lekarske i bolničarske usluge.

Dok zvanični vaspitni sistemi preduzimaju u znatnoj meri. odgovornost za telesno vaspitanje, dotle je jedan veliki broj privatnih ili poluzvaničnih organizacija vršio intenzivan rad na oblasti . higijene i u školi I van nje. Sem nastave u higijeni stanovanja i nezi bolecnika, prve pomoći i spasavanja života, pouke o ishrani i namirnicama Podmlatku Crvenog Krsta palo je u део, да роškolama u Sjedinjenim Državema razvije svoju delatnost pokušavajući da poučavanjem dece u smislu zdravstvenih ideala uzdigne telesno vaspitanje po jednom jedinstvenom planu.

Privatna društva i ustanove rade revnosno na podizanja te-

- lesnos vaspitanja a fime i na podizanju zdravlja „dd na--

raštaja.