Učitelj

394 Учитељ

Школски одбори за београдске основне школе. — До ове године у Београду није било месних школских одбора за _ основне школе, већ је постојао само главни школски одбор у рангу обласног школ. одбора, нити је школска каса била одвојена од општинске. Сматрало се да је тако боље. Међутим и ако београдска општина не жали давати што је потребно. школама, ипак је због досадашње административне организације по школама и у главном школском одбору издржавање школа било неједнако и неке су се школе развијале и сна. бдевале на рачун других, тако, неке су претрпане наставним средствима — друге немају ничега, неке имају по шест служитеља а треба да имају два, а друге имају два а треба им четири, неке су мењале намештај сваке године а своје олупане клупе и столове предавале другим школама итд. Тако је то ишло до сада. Али је томе учињен крај: сада су за све београдске основне школе организовани месни школски одбори, који ће се бринути о својим школама. То је добра ствар и у духу је закона. Школске би прилике у Београду биле много боље да је тако учињено још 1904. г. кад је садашњи закон ступио на снагу, овако је то учињено после 23. године кад је тај закон већ на заранцима свога трајања.

Упут за регулисање пензије. — Расписом Министарства просвете, од 5-У-1927. г. ПБр. 5731. наређено је, да се сви. пензионисани државни чиновници и службеници у подручју Министарства Просвете ради регулисања личпих и породичних. пензија обраћају молбама преко надлежних Просветних Установа, а уз молбу да приложе ова документа:

1. За личну пензију :

1. Уверење о разрешењу од дужности са означењем: докле је лице намирено са активним принадлежностима;

2. Решење о разврставању по новом Чиновничком Закону;

3. Уверење Министарства Војске и Морнарице ради урачунавања ратних година за проценат пензије по чл. 137. чиновничког закона, ако лице евентуално има право на ову законску бенефицију; |

4, Декрет или оверен препис указа којим је лице пензионисано; а

о