Učitelj

Хроника 393

o Školi rada, ali je dosta i to što se ova ideja intenzivno razradjuje gotovo u svima zemljama. U Švajcarskoj je glavni pristalica škole rada ili kako on zove aktivne škole Adolf Ferijer, koji je u gornjem delu izneo svoje principe na kojima treba da počiva jedna škola rada. Ti njegovi principi veoma su interesanini i mi na ојћ ођтабато озођиш pažnju. Delo je štampauo i na francuskom jeziku. . - Radiša M. Stefanović.

Хроника.

Краљев рођендан. — На дан 17. дец. 1927. г. прослављен је у целој нашој држави рођендан Њ. В Краља Александра, а 9. јануара т. г. рођендан Њ. В. Краљице Марије. Целокупно наше учитељство придружује се топлим молитвама Богу упућеним тих дана на свима Службама и Благодарењима по. црквама и жели своме Краљу и Краљици дуг живот, користан и срећан за нашу државу и наш народ.

Коларчев Фонд. — На седници Народне Скупштине од

16. децембра, 1927. г. изгласан је закон о Коларчевом Фонду.

___Један од највећих добротвора наше земље Илија Мило"сављевић, Коларац, бив. трговац, својим дугим и напорним радом стекао је велику имовину, и на последњем часу свога живота сву своју материјалну заоставштину оставио је своме народу с тим, да се из једног дела створи књижевни, а из „другог универзитетски фонд. Књижевни фонд постоји већ пола века и из њега је издат читав низ поучни« и популарних дела, а Универзитетски фонд до сада није био још употребљен и тек овим законом долази до остварења на тај начин, што се из њега оснива један популаран Народни Универзитет који би одговарао идејама Коларчевог времена.

О законском предлогу по овоме говорио је Министар просвете г. ОПг. Кумануди, а известилац је био г. ОПг. Чајковац, народни посланик и пређашњи начелник основне наставе, коме је г. Пг. Кумануди захвалио на топлим речима које је као известилац посветио успомени Илије Коларца.

Сви присутни посланици гласали су за овај предлог.