Učitelj

о НИ ИВ

Хроника. 399

акта која има да се решавају чекаће надзорника. Да ова акта не би дуго чекала надзорници ће вршити ревизију школа по појединим групама, враћати се ради одмора и да би свршили пошту која не трпи одлагања.

Учитељска пензионисања -и лекарске комисије. — Стални учитељи и сталне учитељице могу се по својој молби ставити у пензију и пре навршетка година службе које се траже за пуну пензију ако су телесно или душевно онеспособили за рад, што има да утврди лекарска комисија коју образује Министарство просвете на молбу дотичног лица. Стални пак учитељ и учитељица, који су напунили потребне године службе за пуну пензију могу се пензионисати по својој молби без лекарске комисије. Тако се може наставник пензионисати било да има пуних година ефективних, било са ратним годинама, јер за то су ратне године и признате, да важе а-не да не важе. Међутим, Министарство просвете је још раније завело једну праксу, да учитељ који има 32 односно 35 го: дина службе са ратним годинама, ако тражи пензију мора ићи пред лекарску комисију. Мислимо, да такво поступање не одговара закону и смислу признавања ратних година, а да је тако доказ су не само сва остала министарства која у | овим случајевима не траже комисију, већ и само Министарство просвете, која за остале своје чиновнике не тражи никакву лекарску комисију. У духу учитељских жеља и у духу закона било би кад би се овакав поступак према учитељима заменио оним, који важи и за све остале чиновнике.

Учитељска права и политичари. — Учитељске жеље, које се односе на личност учитељеву, јесу правилно регулисање његовог положаја, сталност у служби и месту, која важи за целу државу, додатак 15 процената и изједначење удатих учитељица у погледу додатка са учитељима и неудатим учи. тељицама по правилу: једнаке дужности — једнака права. Пошто се ових дана решава о амандманима којима се и оваква питања могу регулисати, то је Главни Одбор Учитељског Удружења предузео кораке, да се по могућству ова питања правилно реше. У исто време објављена су и гледишта на