Učitelj

450 Учитељ

и на дужину живота и отпор против разних болештина. Р!пага је вршио посматрања над 1500 порођаја па је нашао, да је просечна тежина новорођене деце, чије су мајке храњене . слабом храном и биле принуђене да раде теже послове до самог порођаја 3100 грама. Просечна пак тежина деце, чије су мајке храњене добром храном, износила је 3290 грама а деце храњене најбољом храном 3365 грама.

Познати талијански физиолог Ничефоро износи, да је код сиротне деце процес очвршћавања костију неправилан и , У задоцнењу за читаву годину дана и више. Због тога сиротна деца проходају много доцније и показују за време свог развића један велики застој у развићу лобање и њених органа. Таква деца имају и мождане способности много мање од друге деце; слабије су развијена; имају мању тежину и мању ширину прсију; мању мишићну снагу, слабији пулс; задоцњавају у пубертету; имају мањи отпор према болестима; имају слабију енергију и вољу и апсолутно су неспособна за велики умни рад. Исто тако и Магдоналд је констатовао још 1889 године, да се највећи број интелигентније деце налази међу богатијим друштвеним класама а Марија Монтесори испитивала је децу основних школа у Риму па је нашла, да су способна за умни рад само деца економски осигурана и. да она имају више представа, више идеја и много развијенији интелекат. Отуда је она за базу свога васпитног система ставила економски фактор и у својим „Дечијим домовима“ обраћала нарочиту пажњу на исхрану деце. |

Зато тамо, где су деца гладна, жедна, боса и гола, тамо су илузорне све педагошке теорије и сви методички принципи; а тамо где су ти услови бољи, индивидуа перцепује више, обогаћава ум представама и идејама, стиче енергију, "вољу и развија боље интелегенцију.

Због тога у сваком забавишту треба да постоји кујна са трпезаријом, где ће се деца хранити према упуствима лекаревим. Сиротна деца добијају храну бесплатно а богатија је плаћају минимално.

Храну спрема куварица заједно са децом. У том циљу сваког дана одреди се по неколико ученика-ца на рад у кујну и они под надзором куварице љуште лук и кромпир, чисте пасуљ и буранију, сецкају месо, перу судове и врше све по-