Učitelj

Из школске организације 451

слове у кујни. На тај начин деца се спремају у кувању а у исто време виде и плоде свога рада. Известан број деце такође се одреди и у трпезарију и она постављају столове доносе храну, прибирају судове и старају се да трпезарија буде увек чиста и у реду.

6. Купатило са гардеробом. — Свако пина треба да има једну собу, где ће деца остављати своје хаљине и купатило. Купатило треба да буде ограђено по најмодернијим принцима хигијене и да у њему влада примерна честоћа. Купања се врше само по лекарском упуству, који и прописује ред купања.

7. Станови за забавиље треба да су у самој школској згради и да одговарају свима хигијенским условима.

8. Станови за служишељке треба такође да имају исте услове.

9, Двориште треба да је насуто шљунком и набијено а зетим да је тслико пространо, да на сваког ученика дође по три метара квадратна. Двориште треба да је увек чисто, због чега треба најстрожије забранити да се у њему држе «скупови, зборови, регрутовања и т. д. Напослетку треба и да је заграђено, како деца не би могла да гледају шта се на улици ради. а

10. Дечји врш. — Још Фребел препоручивао је васпи- · тачима, да дете сматрају као стваралачко биће и установио дечји врт, да би деца својим очима видела, како у природи све напредује, расте, развија се и умире. После тога радом у врту развијају се мишићи, удише се свеж ваздух, развија | се жеља за радом, подиже се духовна активност и добија се чак и извесна материјална корист. За општу наставу рад у врту је веома користан јер ту деца виде биљке од прилике онако, како расту у природи и таква је настава неки пут од веће вредности него настава у пољу, јер при ескурзијама „деца посматрају биљке само у једном. стадијуму, док у врту посматрају цео ток једне биљке. Отуда је дечји врт неопходно потребан за свако забавиште.

Дечји врт треба да буде подељен на два дела. Један је део општи и на њему раде сва деца заједнички уз припомоћ својих наставница. Тај део треба да буде подељен на мање леје и у свакој таквој леји сеје се једна врста семена: цвеће,