Učitelj

Та Учитељ

Хроника.

Радост у Краљевском Дому. — Њено Величанство Краљица Марија родила је 19. јануара т. г. сина. . Овај радосни догађај и за двор и за сав наш народ објављен је одмах са београдске тврђаве пуцањем из топова. Крштење Краљевића обављено је 25. јануара, т. г. Кум је био енглески краљ преко свога заступника енглеског посланика у Београду. Кра„љевић је на крштењу добио име Томислав. После крштења потписана је крштеница која гласи:

„Данас 12/25. јануара 1928. године извршено је по пропису Свете Православне Цркве, крштење другог сина Њи„хових Величанстава Александра [ Краља Срба, Хрвата и Словенаца и Краљице Марије, рођеног у престоном граду Београду, у краљевском дворцу 6/19 јануара 1928. године у зору. Име младенца је Томислав. Кум је био Њ. В. Краљ Велике Британије Ђорђе, кога је заступао његов опуномоћени министар г. Кенард“.

О овом радосном догађају Краљу и Краљици упућене _ «у многобројне честитке и поздрави са свих страна наше домовине. Председник Југословенског Учитељског Удружења такође је депешом поздравио Краља и Краљицу у име целокупног удруженог учитељства из наше земље.

Ми учитељи никад не можемо заборавити и морамо се и овом приликом сетити, да су бољи дани и за народну про«свету и за учитеље настали баш од доласка данашње Династије. Први закон по доласку блаженопочившег Краља Петра био је закон којим се урегулисава народна просвета и којим се личност учитељева подиже на достојну висину. То је познати закон о народним школама од 1904. године, који важи већ 24 године и који би са неким изменама могао важити и даље. Познато је било интересовање пок. Краља за школе, на сваком свом путовању по ондашњој Србији он је свраћао и у школе. |

Данашњи пак наш Краљ такође гаји љубав и пажњу према народној просвети, школи и учитељу. Познато је његово признање после рата, да је за успех у минулим ратовима велика заслуга и наше народне школе и народног учитеља. Одмах после рата донесен је закон о повећању учи-