Učitelj

Хроника 473

"тељских плата, а личном иницијативом Њ. В. Краља основан е из његових средстава фонд за народно просвећивање.

У то име, дакле у име народног просвећивања и у име целокупног нашег удруженог учитељства ми овом приликом поздрављамо младог југословенског Краљевића Томислава као и цео Краљевски Дом са најлепшим жељама.

Промене у Министарству Просвете. — За шефа одсека учитељских школа у Мин. Просвете постављен је г. Д-р Милорад Шошкић, професор учитељске школе у Берану, место г. Д-р Бранислава Крстића, који је постављен за обласног школског надзорника у Београду. Г. Д-р Воја Р. Младеновић, београдски обласни школски надзорник постављен је за про"фесора женске учитељске школе у Београду по молби.

Г. Јова П. Јовановић, обласни школски надзорник 32 "београдску област и истакнути школски радник и писац пензионисан је, а на његово место постављен је г. Тома Јаковљевић, учитељ из Београда.

Преглед школских уџбеника. — Министарство Просвете упутило је писцима и издавачима уџбенике 32 основне школе у. Краљевини СХС овај распис:

Ступањем на снагу новог. наставног програма l., Il., IH. и ТУ. разред свих основних школа у Краљевини СХС, који је израдио Главни Просветни Савет и који важи од почетка ове школске године, истављено је и питање ревизије уџбеника, који се употребљавају у нижој основној школи те с тога

Министар Просвеше одлучује:

1. Да Главни Просветни Савет прегледа све ђачке уџбенике за нижу основну школу и да мишљење о вредности истих с гледишта данашњег наставног програма.

9, Да писци уџбеника за !., 1., Ш,, и ЈУ. разред основних зшаола, односно њихови издавачи, поднесу до 1. априла све г, по три примерка од својих уџбеника Министарству Про«свете (за Главни Просветни Савет), обавезујући се у спроводном писму да ће платити хонорар за преглед и означујући