Učitelj

-476 i Учитељ

Стогодишњица Жила Верна. — 8. фебруара, т. г. навршило се сто година од рођења Жила Верна, великог француског романсијера и најомиљенијег писца за људску машту. Жил Верн се родио у Нанту пре сто година, а умро је у „Амиену 1905. године. По својим романима он је изванредни и смели путник на месец, на хиљаде миља испод Тихог "Океана, кроз амбисе рудника Црне Индије и т. д., али у "ствари то је писац који је врло мало путовао. Жила Верна се 8. фебруара морала сетити не само Француска, већ читаво човечанство, јер је и он својим слободним духом предвидео и наслутио читав низ комуникација и проналазака најновијих дана.

Питање уџбеника. — Приликом израде новог наставног програма за основне школе, Главни Просветни Савет био је стао на гледиште, да не треба имати уџбенике за познавање природе у Ш и ЈУ раз и ни један уџбеник за 1 и П разред сем буквара и читанке. Кад је на овакво гледиште стао, Главни Просветни Савет се свакојако бојао злоупотребе ум(беника, т. ј. да наставници не би гонили ученике да уче из уџбеника по ономе „одавде довде“, а не да уџбеници нису потребни ни за рационалну употребу, јер би овда било чудно вато да такви исти уџбеници постоје и у другим културним земљама. Међутим, после забране уџбеника за | и П разред основне школе читамо акт Министар. Просвете ОНБр. 79869 од 17.-Х1-1927. г. којим се извештава, да је на основи мишљења Гл. Просветног Савета од 28.-Х.-1927. СБр. 696. Господин Мин. Просвете одобрио, да се књиге „Библијска Повесница за Ги П раз осн. школа“ могу употребљавати и даље. (Ово је на своме месту и ништа се не може имати противу тога, само молимо Министарство, да скине забрану и са осталих иначе одобрених уџбеника, а да не би било злоупотребе уџбеника, нека се контролише преко школских надзорника.

Амандмани. — По новим амандманима у току буџетске 1928/29. г. обуставља се пријем нових чиновника и службеника грађанског реда у државну службу, сем случаја повратка из пензије у активну службу.

Изузетно по писменом решењу Министарског Савета