Učitelj

Хроника 477 |

може се примити у државну службу нов чиновник и слу. жбеник у случајевима преке и неодложне потребе, а на основу писменог образложења те потребе и предлога ресорног министра и сагласности министра финансија.

У државну службу изузев случаја реактивирања, не могу се примити ни у каква звања пензионисани чиновници и службеници грађанског и војног реда, ако су у пензију стављени пре навршетка ефективног броја година 00 BN а који. се у служби затекну биће отпуштени.

Од овога се изузимају ратни инвалиди.

Прослава подесетогодишњице књижаре Улштајн у Берлину. — Крајем прошле године прославила је берлинска књижара Улштајн педесетогодишњицу свога постанка и рада. Сматрамо за потребно да читаоце „Учитеља“ упознамо са тим техничким предузећем и културном установом. Књижара Улштајн основана је 1877. г. у Берлину. Данас има своју велику књижару и штампарију и многобројне филијале не само у самом Берлину, већ у целој Немачкој, па и на страни. Последње године у њој је било запослено 8396 лица у свима одељењима. У Берлину има три огромне зграде које покривају 13.682 кв. м. простора. Књижара је ова за своја издања. потрошила 1926. године 2445 вагона хартије што чини 81 воз по 30 вагона у возу, а стаје 16 милиона марака. Боје за: штампу потрошила је 1926. г. 647 хиљада килограма. При претапању слова изгубљено је те године 1924 хиљаде Килограма олова, а може се мислити колико је онда килограма олова у употреби. Поштарину плаћа предузеће 1 и по милион марака годишње, а дневно се шаљу 4—5 хиљада писама. Предузеће има своју телеграфску, телефонску централу, радиостаницу. У телефонској централи имају 27 телефонискиња, а дневно 25—27 хиљада разговора ван радње и око 16 хиљада разговора у самој радњи. За одржавање чистоће у предузећу има 237 жена, а 12 људи само за прозоре. У канцеларији има 20 машина за рачун сабирања и 13 за рачунање у опште; 480 писаћих машина и 10 машина само за адресе. Преко 100 чиновника су код њих у радњи са преко 25 година службе. Плаћају својих 50 пензионера, а пензиона каса њихова износи 3 милиона златних марака.