Učitelj

Из школ. организације 585

5. Да је добар приповедач. — Деца по својој природи воле причање и уживају у њему. Причањем се деца навикавају на пажњу; проширује им се круг представа; развија им "се фантазија и вежба им се памћење и говор. А пошто се "настава деци предаје највише причањем и показивањем, то "је потребно, да свака забавиља уме лепо да прича. То при: чање мора да буде јасно, просто, природно и разговетно. За време причања забавиља треба да стоји на једном месту, да не чини никакве излишне покрете и да јој је поглед управљен на сву децу.

6. Да је уредна пи савесна у дужносши. — Ко се забавиљској дужности није одао са чистим одушевљењем и не

_ради са савешћу и вољом, тај не може никаквог успеха показати. Отуда забавиште тражи озбиљну, савесну и неуморну радницу, која ће са највећом тачношћу вршити своје дужносто и на коју се могу угледати и њени ученици. Јер како

· може забавиља захтевати од својих ученика, да тачно и уредно | походе забавиште, кад она сама није уреднарг! Откуд може тражити од својих ученика оно, чега ни сама немаг!

7. Да је морална и да се понаша онако, како то доликује једном васпишачу. — Живећи међу простим и необра:

_ зованим светом, забавиља треба да има узвишену душу ради "очувања важности свога позива, без чега не може никад задобити уважење и поверење породица. Она је дужна да влада ретком скромношћу и сталним карактером, да буде пример целој околини и да својим саветима и радом буде од користи на општем просветном пољу. После тога потребно је да ученици цене своју забавиљу и због успешног дејства васпитних и дисциплинских средстаза. Она је зато дужна, да им улије то уважење и то једино својим радом, строгом оданошћу према својој дужности, живошћу свога рада, благородством својих мисли, тактом и равноправношћу према ученицима.

8. Да је музикална. — Пошто се рад у забавишту највише оснива на песми и игри, то забавиља апсолутно мора да буде музикална и да се служи једним инструментом.

9. Да је блага, весела, стрпљива, правична, окрешна, разборита u издржљива. — Све су то врлине, које треба да красе сваку забавиљу и без којих се тај позив не може ни замислити.