Učitelj

Из школ. организације | 589.

2. Cnake познатијих животиња и птица у боји.

3. Слике појединих заната. -

4. Слике појединих догађаја, који служе за то, да деца гледајући у те слике, причају саме догађаје.

5, За сваког ученика у разним бојама по један троугао, квадрат, многоугао, полукруг и круг од плеха или картона. | 6. Довољан број дрваца, штапића, циглица, полукружића: и прстенова од жице.

7. Кухињске ствари у миниатури.

8. Кућевни намештај у минијатури.

9. Разне пољопривредне и занатске справе и алате у минијатури. |

10. Разне врсте материја у бојама.

1. Разне врсте вуне, памука и свиле.

12. Довољан број маказа за сечење хартије.

18. Довољан број игала за вез и пробадање хартије.

14. По један модел од свих ручних радова, која деца израђују у забавишту и т. д.

5. Лекарски надзор.

Страховите економске и хигијенске прилике под којима: живи наш народ, остављају највиднијега трага на малој деци. Окрените се на све стране па ћете видети, да је наше дете мало, слабо, нејако, напуштено, презрено и одбачено. Покушате ли пак да проучите однос данашњег друштва према детету, ви ћете видети, да је то однос џелата према жртви и да је пресуда данашњег друштва кобна по наше дете. Отуда је јасно, да успех у настави не зависи само од учитеља и школске организације, већ и од услова под којима живи дете ван школе као и од наслеђених особина са којима деца долазе на свет. Кад те услове проучимо, долазимо до убеђења, да. духовни и физички живот детета чини једну целину и да забавиља мора да буде не само психолог у социолог, већ донекле и лекар. Али пошто она то не може све да буде, то јој је потребан инструктор и помагач а то може бити само лекар.

Улога лекарева у забавишту је просто неопходна. Узраст, у коме се деца налазе у забавишту, представља најважније доба за њихово физичко и психичко развиће јер се тада најинтензивније примају сви утисци и најсилније утичу све окол-