Učitelj

594 Учитељ

је у овом погледу до сада учињено код телесних вежби. Али и говорна и музичка настава још су далеко од праве неге детињих начина уметничког схватања и изражавања.

За говорну уметност у првом реду треба тражити брижљиву негу говорне технике и слуха. Ученик се мора научити да свој говорни орган телесно и духовно савлађује. Само на тај начин може се он полагано развити од обичног ка уметвичком, ка култури говорења. Таква настава захтева ваљане учитеље, педагошки обдарене и школоване. У самој настави а и поред ње треба ученицима дати довољно прилике да се вежбају у слободном говору. Сопствена ученичка приређивања, као предавачке вечери и ученичке представе, могу у великој ' мери да оживе вољу за говор и расположење за поетичка дела, која иначе у настави врло лако закржљају.

Музика треба да постане ученику потреба коју живо осећа. Њена нега не треба да се ограничи само на вокалну музику већ треба да обухвати и инструменталну. Једва да која друга уметност служи у толикој мери заједници као музика. Вредности које се у њој налазе нису још ни из далека искоришћене како би требало.

Сликање, цртање, формирање, изрезивање. и све друге врсте ручнога рада; подстичу проналазачки дар детета; дају жељену прилику за саморадњу; чине да дете доживљава значај сврхе, садржине и технике; буди у њима једну слутњу о су: штини и вредности квалитативнога рада. Наставник треба да је уметник своје врсте, па да зна развити уметничку клицу у детету. За то га, разуме се, треба у школи ваљано спремити. Треба се чувати тога, да се уметничко у детету не прецени и не захтева ремек дело. Неке се у детету сачува његона особеност, и на основу ње, и сопствених креација, све изводи. У област образовне уметности спада и култура рукописа. Рукопис треба да постане средство којим ће дете стећи сопствени графички начин изражавања.

Најосновније изражајно средство за уметничко u рање душевног живота јесте цело наше тело. МИ као што музичка и говорна уметност теже да задовоље потребу ритмичког изражавања, исто тако морају то чинити телесне вежбе, игре, телесна култура кретања и одевања.

| N