Učitelj

596 Учитељ

потпомаже. Ученике треба подстицати да уметнички суделују у самосталним заједничким приређивањима.

6.) Специјалне уметничке обдарености појединих ученика, исто као и научне на вишем ступњу свих школа, имају право · да се узму у обзир. Њима блиске предмете треба рачвањем по броју часова повећати, друге смањити; посебне успехе урачунати при укупном оцењивању.

7) Високе Школе и Нар. Високе Школе проширују рад претходних школа органски даље. Оне пружају могућности својим слушаоцима, да своје дотле стечено уметничко образовање прошире и продубе.

8.) Све друге установе, изван школе, које служе здравом уметничком учешћу целога народа, насупрот разорном утицају прљавштине и гада, треба држава да помаже. _ .

Ови захтеви важе за ученике оба пола. }(. B.

ШКОЛСТВО У СВЕТУ

Јов. П. Јовановић

U спремању учитељских кандидата y поједидржавама +

Енглеска

Енглеско учитељство образује се у двогодишњим Учи"тељским Школама (То усаг Ттеншпа СоПесез), или у четворогодишњим учитељским одсецима на университетима (01 мета ћу Ттенпо Перантел5). У првим заводима, у двогодишњим Учитељским Школама, примају се осамнајестогодишњи кан"дидати и кандидаткиње по положеноме пријемноме испиту, "а који се испит мало разликује од спреме коју треба да имају _ кандидати и кандидати за ступање на неки факултет на универзитету. У њима кандидати и кандидаткиње стичу знања

ж) (Овај чланак пренет је из чехословачког учитељскога часописа: ПА sopis češkoslovenske cbre učitelske*, Ha. nepa E. Lippert-a, Koja ће свакако. бити од интереса за читаоце „Учитеља“ у доба када се у нас намерава извести реформа у спремању учитељских кандидата.

| ; Преводилац