Učitelj

Школство у свету 997

која служе за опште образовање, али се уједно у њима врше и практична вежбања у спреми за учитељску службу. Учење се завршава испитом, којим се стиче квалификација за учитељски позив (сешћсајед teacher), T.j. дипломирани учитељ.

Из ових завода излази 2/, учитељских кандидата. основани су при универзитетима, који дају и професоре који у њима предају.

Спремање учитељских кандидата на специјалним одсецима на универзитетима уведено је од 1902 г. Студирање на њима, како је већ напред речено, траје 4 године. Прве 3 године посвећене су општем образовању, а 4 година. (postgraАпаје уеат) посвећена је стручноме спремању за учитељски позив. Ови одсеци су пуноправни саставни делови универзитета, а основани су већ готово на свима универзитетима у Енглеској и Уелсу. Сада их има на 16 универзитета. У 1925. год. у њима је било 4040 учитељских кандидата, од којих је било 2162 кандидаткиње. |

Двогодишње Учитељске Школе су са интернатским уре-_ ђењем, а кандидати на учитељским универзитетским одсецима су екстерни слушаоци. Ови одсеци имају више слушаоца прво стога, што као будући учитељи у основним школама имају већу плату, и што су им отворена врата и као наставницима средњих школа.

Сада има од 21% учитеља без редовне спреме, који су свршили само средњу школу и положили испит који даје право на приправничко учитељско звање. Ко од њих хоће да добије звање дипломиранога учитеља мора, после неколико година службе, свршити двогодишњу Учитељску Школу, у којој могу имати и стипендије за време школовања у њој.

· Немачка

Свака од поједених немачких државица има своје уређење за спрему учитељских кандидата, али се међусобно много "не разликују. Готово у свима државицама стручно образовање учитељских кандидата одвојено је од општега образовања, и свуда стручно образовање долази после општега образовања. Од кандидата и кандидаткиња који желе добити _ стручно образовање за учитељски позив захтева се сведочанство о испиту зрелости на средњој школи: гимназије, реалке