Učitelj

598 Учитељ

Једино у Баденској због недостатка кандидата дозвољава се добијање стручнога образовања за учитеље и фацима с= малом гимназијском матуром, али пошто претходно прођу кроз једногодишњи припремни курс.

Редовно стручно образовање учитељских кандидата добија се на педагошким заводима или педагошким школама које су саставни делови универзитета, а студије у њима трају по 4, 5 или 6 семестра.

Поред педагошких школа или педагошких факултета на универзитетима постоје за стручну спрему учитељских кандидата још и педагошке академије, које имају 4 семестра. Оне су одвојене од универзитета као самосталне установе. Студије у њима трају три године. Услов за пријем кандидата и кандидаткиња је такође сведоџба о гимназијској матури.. Њих има у Јени, Лајпцигу, Хамбургу, Дрезди и другим градовима. |

. У некојим немачким државицама, као у Хаесенској Мекленбургу и др., учитељски кандидати и кандидаткиње опште образовање добијају на универзитету, а стручну спрему за учитељски позив добијају у стручним педагошким школама, у које се кандидати примају по завршеним студијама на универзитету. Према израђеноме програму имају се основати 35 педагошких академија са двогодишњим учењем у њима. У свакој од њих може се примити сваке године по 130 кандидата и кандидаткиња. Специјалних вежбаоница псред њих нема, већ се одреде по 25—30 разреда основних школа које служе као вежбаонице за практичне вежбе учитељских кандидата. Вежбања за рад у неподељеним школама изводе се у нарочито за то формираним разредима, односно одељењима. Познавање рада у приправним и материнским школама, забавиштима, сиротиштима и др. сличним школама, изводи се путем извођења екскурзија у ближу околину где: има тих школа, ако их нема у месту.

Кандидати прве године држе предавања у основним школама (вежбаоницама) као вежбања под руководством и надзором професора. Друге године раде самостално у додељеним разредима. О свима одржаним практичним предавањима одржавају се критике и дискусије.