Učitelj

618 Учитељ

училе, а то ћу ти рећи, да су у почетку за обуку служиле књиге само црквене а то: Часловац и Псалтир. У Новом почео сам уводити школске књиге али то нијесам сасвим постигао. - У Бишћу затекао сам Часловац и Псалтир, али већ у другој · години биле су унешене са свим школске књиге. О набављању школскије књига имао би ти на дуго причати. Али ћу ти укратко казати да их нијесам куповао. Увјек сам их добио само на молбу и безплатно и изобилно. Само је било теретно преко границе прокриомчарити.

Овђе смо дакле нашу приповједку о развитку школе у Краини у кратко свршили и ако би се још по која мања школа у селима могса истражити, а те су од мање важности. А о школама по варошима као: у Крупој, Петровцу нећу ни ја овђе приповиједати, јер су и тамо такове постојале и ја. сам и за њих књиге набављао. Ово је дакле спомен о школама за турског времена а то до устанка год. 1875. кад школе · замукоше, народ побуњен пређе у Хрватску, Славонију и Далмацију. Већ год. 1878 била је окупација и од тог времена познато нам је свима.

Сад би ти морао приповиђети што је самном било у устанку. Кад се оно устанак почео ширити и народ које“куда бјежати, будем ја од турске власти осумњичен, још мало требало је пак да будем и затворен, кад сам о овоме разумио, јер ме једна поуздана особа о томе увјерила, ја сам ти онда без обзира на моје петеро без матере дјеце, једну вече, чини ми се око 1-вог Септбр. 875 ујагмим преко границе на Завате, пак пошто и овђе није било стања, нашао сам се у чети у Ташковцу баш на 15 Септембра ове год.

Ако би ти хотио да ти причам што сам у чети за пуне три године радио, онда би ме дао на велик посао. Засад нек“ ти буде ово доста. Остајем са поздравом

У Бихаћу дне 20/у] 1909

/VI Твој свагдањи,

Теод. Судчевић.