Učitelj

Из школског рада. 61% ИЗ ШКОЛСКОГ РАДА 0 вредности тица

Предавање за [!. разред основних школа

Лепосава Јовановић учитељица основне школе у Новом Бечеју

Методска јединица

Обрада чланка: „Вредност тица“ из читанке за П разред. (Причање садржине чланка са објашнавањем ради разумевања садржине — Читање чланка из читанке са објашнавањем израза и фраза — Разговор с садржини са извођењем поука).

1. Циљ: Разговор о птицама. (О корисним и штетним птицама а нарочито о користима ситних птица у воћњацима..

Децо, данас ћемо разговарати и читати нешто о птицама. Разговараћемо о великим и о малим птицама, и о користима и штетима, које имамо од птица.

О чему ћемо данас разговарати и читати» Ацо! (Данас ћемо разговарати и читати о птицама). _ |

А шта ћемо разговарати и читати о птицама» Љубице! Милане! (Разговараћемо и читаћемо о штетима и користи, које имамо од птица)

2. Анализа. Разликовање птица од осталих животиња _ради стварања појма о птицама. Подела по величини, начину живота, с нарочито с обзиром на штете и користи од птица).

Које смо птице спомињали у [ разреду» Перо! Саво! Које птице ти знашр Миркор Савка! Љубиша! (Врапца, роду, ласту, голуба, чавку, гуску).

Чиме је покривено њихово телог Жарко! (Перјем) А шта имају на глави, Свето» (Очи икљун) — Чему им служи кљунр Милоше! (Да њиме узимају храну) — А чему им служе крила Васо! (Да лете) — А како се излегу мали птичићи; Савка! (Млади птичићи се излегу из јаја). |

Хајде ко ће сад да каже све то о птицама. Хајде, Сретене, кажи ти све то: Чиме је покривено тичије тело, зашто имају кљун, зашто крила, и како се излегу млади птичићи>

Које птице гаје Ваше мајке у дворишту код кућег Љубомире! (Гуске, ћурке, пловке, кокоши) — Какве користи