Učitelj

620 У титељ

имамо од тих великих птица, које се гаје у двориштима код кућа» Шта добијамо од њих, или шта нам оне дајуг Милице! (Месо, перје и јаја). |

Како називамо те птице, од којих имамо MO Jlaзаре (Називамо их корисним).

А има'ли неких птица, које нам чине штетер Ко то знар Милоше! Свето! Перо! (Кобац, јастеб, орао).

__ Какве штете чини јастреб; Живане! А кобац» (Хватају и односе пилиће и пловчиће! А орао lo (OH srpa ı и однесе и јагње или прасе).

_- Како називамо те птице које нам чине штетер Свето! «(Називамо их штетним).

Па које птице волимо, а које не волимо2 Душане! (ко„рисне птице волимо а штетне не волимо). | Ко зна сад да каже коју од малих или ситних птицар · Данице! Свето! Зорка! (славуј, кос, врабац, детлић, шева).

Малих птица има много и различитих. Све су оне лепе. Имају лепо шарено перије. Највише их има на дрвећу у воћњацима. Лете по дрвећу, и по ваздан цвркућу и певају.

" Ко зна да ми каже: ко храни и поји ове мале птичицег Лепосава! (њих нико не храни и не поји; оне се саме хране). Хајде сад размислите мало, па да ми каже ко зна: имамо ли каквих користи од ових малих птица, које живе по воћњаку» Хајде кажи то ти, Срето! (Оне нам певају). А која од њих

најлепше пева Десанка: (Славуј). ; | 'А ко зна да каже: имамо ли још какву већу корист од тих малих птичица% |

3. Синтеза. Причање садржине чланка „Важност птица“ из читанке. |

Сада ћу Вам испричати једну причу. Из ње ћете видети колике велике користи имамо од ових малих птичица. Седите мирно и слушајте - пажљиво да запамтите што ћу вам lip: чати, па ћете после то исто ви причати мени.

„Било је једно лепо село. У њему је. било пуна кућа. Поред кућа било је лепих воћњака. У воћњацима је било пуно свакојаких воћака: трешања, вишања, јабука, крушака, шљива, _ кајсија, бресака, дуња и других воћака, У пролеће разцве"тају се све воћке у воћњацима. Онда се осећа мирис од рас_ цветалих воћака по целоме селу. На воћкама је било пуно.