Učitelj

Хроника 637

тежег ка лакшем, као у осталим службама административне природе, где се јасно издваја виши положај од нижег, не само у погледу плате, већ и у олакшавању послова.

3. Тешкоћу оваквог посла нарочито осећају оне учитељске генерације, које су у минулим ратовима физички исцрпене и готово до максимума истрошиле своје нерве.

Према овоме Београдски Учитељски Збор захтева:

1. Да се наредба у Финансијском Закону из 1925—6 год. којом је и учитељима цензус за пензију повећан на 35 година, укине, и врати им се право на пуну пензију са 32 године, као што је то прописано законом о нар. школама, који и данас важи.

9, Да се учитељима — ратницима Признаду ратне године двогубо за пензију, без обавезе да своју замореност и исцрпљеност доказују специјалним прегледом лекарске комисије. |

Ибзенова прослава. — 20. марта, т. г. прослављена је у целом културном свету стогодишњица од рођења Хенрика Ибзена драмског писца из Норвешке. Ибзен је рођен 20. марта, 1828. г. у Скиену у Норвешкој. После извесног школовања био је апотекарски помоћник и као такав писао је своје прве "стихове. У двадесет другој години наставио је школовање, а од 1851. до 1857. г. био је редитељ и позоришни писац у 1озоришту у Бергену. У доцнијим годинама је путовао и дуго је живео ван своје отаџбине од државне стипендије која му је то омогућавала. Написао је мнбге драме. Код нас је познат и омиљен по својим драмама нарочито по „Нори“ у којој Ибзен још 1879. г. решава проблем брака на један модеран начин. Умро је 1906. г. у Ослу.

Смрт Влајка Коцића. — На дан 25. марта т. г. преминуо. је Влајко Коцић, министар пошта и телеграфа. Пок. Коцић рођен је 1886 г. у Власотинцима. По струци био је правник и пре рата био је и у дипломатској служби. За народног посланика први пут је изабран 1920. г. Министром пошта и телеграфа постао је у првој влади г. Веље Вукићевића.

Кула у Пизи. — Од 1188. до 1200. г. подигнута је у талијанскоме граду Пизи чувена кула са кривим торњем. Ви--