Učitelj

638 Ини те љ

сока је 58 метара. Последњих година приметили су архитекте да се кула помера по један милиметар за извесно време, те настаје опасност, да се кула сруши. Али су предузете тех: ничке мере да се то спречи ако је то могућно.

Учитељски конгрес у Берлину. — Главни Одбор У. Ј. Удружења изабрао је као своје делегате за Учитељски Кон грес у Берлину гг. Владу К. Петровића, председиика удру"жења, Тихомира Костића, п.председника, Јосипа Шкавића и Павла Флереа члансве Главног Одбора и Живојина Ђорђе вића, слушаоца В, П. Школе и секретара секције за органи: зацију удружења и школа. Београдско Повереништво одредило је за свога делегата г. Милана Поповића, председника Повереништва и уредника „Зорице“. Београдски школски "одбор (општина београдска) одредио је за делегате гг. Луку Јевремовића, професора и Милутина Станковића, учитеља, чланове главног школског одбора и општинске одборнике. Сем ових званичних представника конгрес ће посетити и знатан број учитељица и учитеља који су се пријавили. Дан поласка за Берлин је 8. април т. г. Конгрес почиње 14. априла и траје три дана. Као једна тачка конгреса је и педагошки конгрес који организује Немачки Учитељски Савез. На учитељском конгресу, приликом отварања конгреса, говори из свакога учитељског друштва које припада федерацији по један делегат. Говор не сме бити дужи од 50) речи. Тема тог говора је: „Шта је сваки народ учинио за педагогију.“ У име Југословенског Учитељског Удружења говори председник г. Влада К. Петровић.

Смрт Јураја Бианкинија. — Ноћу између 26. и 27. марта, т. г. угасио се у Сплиту живот једног великог и идеалног родољуба, једног заслужног и доброг националног радника, угасио се живот Јураја Бианкинија, бив. подпредседника прве југословенске владе и почасног председника „Јадранске Страже“.

Јурај Биакини рођен је 1847 године у Старом Гал на острву Хвару. Он потиче из једне веома угледне хрватске породице. Гимназију је учио у Сплиту, а по свршеној гим»назији прешао је у Задар на богословију. М ако васпитан за