Učitelj

Некролог 639

свештенички позив, он се опредељује за један други позив, у коме проводи шест деценија великог позитивног рада: то је позив националног борца, борца за народне идеале.

Смрт Јураја Бианкинија је ожаљена топло, искрено, дубоко у свима крајевима нашим. Жалости његова краја придружила се жалост целе наше земље коју је он толико волео. Слава му!

Помоћ дечјим листовима. — На крају прошле буџетске године Министар Просвете г. Грољ подписао је одиуку којом се из државне касе додељује на име помоћи дечјим листовима и то: листу „Зорици“ 4000 динара, листу „Звончеку“ 3000 дивара и листу „Дечји свет“ 3000 динара.

НЕКРОЛОГ. Т Љубомир Јовановић |

— Има људи који мирно без хвале и рекламе раде, доприносе добра човечанству, не желећи за то велике славе и. награде. Такви људи стварају велика дела, крећу културу напред. Један од таквих радника био је и покојни Љубомир Јовановић. — Он је учитељевао у Банату више од тридесет год., у данима када је у тим крајевима требало чувати српско име. И он га је чувао боље од многих и за углед многима. У својој општини са ретким педагошким особинама био је одличан учитељ и васпитач, а својим практичним умом био је узор и саветник одраслима. Његовом заслугом то је место данас једно од првих места у Банату. Генерације које су кроз његову школу пролазиле данас су вредни и свесни грађани, добри Срби, паметни људи. — Љубомир Јовановић — за време великог рата као добар Србин није био поштеђен од мађарске власти, прогањан и затваран, мучен и кињен, у разним затво-

_ рима навукао је на себе болест, која га однесе и у гроб. _____— По свршетку рата био је више година школски надзорник. Његов рад за то време био је благотворан за наше прилике у Јужном Банату. Он је имао такта, имао је nena

тошког знања и искуства, био је фин и искрен тако, да је