Učitelj

Јртање у забавишту 823

и онда му дугуљасти кружићи означавају: човека, рибу а округласти птице. Напослетку долази период комбинованих цртежа, у коме се види известан однос између појединих делова и фигура. Раније је дете цртало засебне фигуре, које нису имале узајамне везе, али се сад постепено усавршава и кад нацрта железничку станицу, нацрта и железницу; кад нацрта шуму, нацрта и децу, која по шуми беру јагоде и т. д. У ово доба јавља се код деце жеља, да цртају бојадисаним писаљкама, које постају неопходне за њихово цртање.

Експерименталним путем доказано је, да код деце постоји нагон уметничког стварања и да свако нормално дете може да научи цртати исто тако, као што научи да чита и пише. Тај нагон још у забавишту треба нарочито развијати с тим пре, што је цртање најмилија дечја забава и што њиме деца изражавају своје мисли.

У забавишту се негује: слободно цртање, цртање по сећању и илустративно цртање.

1. Слободно цртање врши се одмах по доласку у забавиште а и доцније. Циљ је овом цртању, да деца прво извежбају прсте и положај руке а затим таква вежбања стварају укус и развијају проналазачки дух. Карактер тих цртежа одговара потпуно индивидуалности детета, јер у сваком цртежу види се нешто оригинално. Меланхолична и нежна деца цртају друкчије, него несташна и живахна; сеоска деца цртају опет сасвим друге предмете него варошка и тако цртеж постаје једно сведочанство, које издаје свакоме његова природа.

2. Цртање по сећању нарочито развија посматрачко памћење и обнавља стечене представе. Познато је да деца још у најранијој младости цртају ствари из свакодневног живота, које су видела и догађаје, које су посматрали и то све напамет. Такве цртеже у забавишту продужујемо и настављамо оно, што су деца код куће почела, јер су интересантни и њима се испољавају дечји таленти. Програм из те области био би следећи:

а). Човечја глава. — Око. — Уста. — Обрва. — Уво. Гологлав човек. — Човек са шеширом. — Човек са штапом и лулом.— Жена без шешира. — Жена са шеширом. — Жена са

кишобраном M KOPNOM MH T. 4. 6). Буба мара. — Паук. — Пчела. — Лептир. — Жаба. —