Učitelj

822 Учитељ

лободно цртање састоји се у томе, што забавиља разда деци по један лист беле хартије и писаљку и деца цртају шта хоће. Овакви цртежи откривају дечју моћ посматрања и његове MHJUT"видуалне тенденције.

Компоновано цртање састоји се у цртању прозора, врата и осталих фигура на зградама а цртање са бојама употребљава се доцније и тада се цртају просте геометријске фигуре, разне ствари из дечје околине, цвеће, животиње и т. д.

|И. Избор наставног градива.

Свакодневно искуство доказује нам; да деца необично воле да цртају и чим буду способна да држе писаљку са највећом радошћу шарају где стигну: по таблици, хартији, зиду, камењу и т. д. То чине прво због тога што виде старије како цртају и пишу, па им се то допада а друго и због тога, што се испод писаљке ствара нешто ново, чега раније није било. Стога су дечји пртежи драгоцен материјал за испитивање индивидуалних особина и објективни сведок развића дечје душе.

Дечји цртежи у главном пролазе кроз две епохе: шарабатање и схематичко цртање. |

1. Шарабатање почиње онда, кад дете први пут узме писаљку, која је за њега врло омиљена играчка. 'О правилности држања писаљке у прво време не може бити ни речи, јер тада дете држи писаљку усправно у песници или између другог и трећег прста. Држећи тако писаљку, дете вуче по хартији напред и назад и ствара испрекидане и заокругљене линије. Што се у томе више вежба у толико ће моћи лакше и правилније да их нацрта. Тај примитивни рад траје више недеља па и месеци и ми га називамо шарабатање.

2. Кад већ дете стекне извесну еластичност руке, почиње да црта заокругљеним линијама, које су нас без икаквог значаја, али које су за дете разумљиве, јер њима излаже извесну садржину само њему познату. Дете тада црта све предмете на један исти начин. Ако га запитате, шта му значе те шаре и кружићи, оно ће вам одговорити, да је то кућа, коњ, мачка, пас, дадиља, риба и т. д. Са тим шарама и кружићима оно символише те предмете и у њима види оно, што хоће да види, што му се допада и што замишља да види. Тек доцније почиње да црта кружиће неке више дугуљасте, а неке више дугуљасте, а неке више округласте