Učitelj

Учитељски Конгрес у Брну 843

ститу егзистенцију за права сталежа и за слободу школе, да је било лако схватити и бојазан и скептицизам, на које је по негде наилазила идеја председништва Савеза чехослов. учитељства да се ове јубиларне године сазове манифестациони учитељски конгрес. Знамо добро колика је разлика између вере, одушевљења, воље за рад и стваралачке одважности, које су пре осам година пратиле сазивање првога конгреса чехословачког учитељства и између данашњег расположења, које је опори плод догађаја и леди учитељски идеализам. Али знамо такође и учитељску жилавост, љубав према позиву и верност према традицијама организације. Знамо врло добро, да вера у демократију и одлучна воља з2 заједничким стварањем истинског републиканизма у народу, који је увек волео слободу, нису у учитељству убијени, само полако тињају и чекају. Зато смо се одважили да сазовемо јубиларни конгрес — и успели смо! Учитељи и учитељице у импозантном броју дошли су да манифестују пред лицем домовине и туђине, да се нису одрекли својих назора о слободној и демократској школи, нити воље да такву школу остваре. Одјек, који је наш конгрес изазвао како у учитељству, тако и у ванучитељској јавности, јесте успокојавајући доказ о утицају, који је ова централна организација стекла за непуне две године свога рада.

Детаљни и документарни извештај о току конгреса и акцијама спојеним са њим, издаће се у засебном Зборнику Конгреса, који ће се за јевтини новац доставити у почетку школске године свима учитељима. Овде ћемо се ограничити на кратак преглед догађаја из пријатних дана у Брну.

Оснивање Федерације учитеља нар. школа у 4. С. Р.

Одмах после подне пред конгрес, у суботу 30. јуна, одржана је пословна конференција нарочите комисије делегата, која је учинила значајни корак у историји наших. сталешких организација. Позвани од Савеза чехословачког · учитељства, састали су се заступници организација учитеља: чешких, словачких, немачких, пољских, русинских и мађарских из Чехословачке, да би се, на темељу организационих статута, који су израђени у секретаријату С. У. Че. и претходно разаслате свима организацијама, посаветовали о ко-