Učitelj

886 Учитељ

Школи у Шарлотенбургу код Берлина под управом 'опоменутог професора Моеде, затим Психотехнички Институт општински у Келну, ово је управо и први немачки град који је установио психолошки институт специјално за саветовање позива. Сем тога налазе се на високим школама више института за примењену Психологију, који се чешће налазе уз саме психолошке институте, као што је ово пример 'у Берлину и Хамбургу. Највише се врши психотехничко испитивање у овом правцу у Шарлотенбурту и: Келну.

У „металце"' долазе различни позиви који се често сматрају као цењени позиви, где долазе бравари, монтери, блех-шлосери, које потребује често више интелектуалне способности. Најважнији специјални позиви металне индустрије сем поменутих „шлосера" јесу: електротехничари, дреери, „фрезери", „формери", „модел-шрајнери", и „гиртлери". За сваки од ових позива потребни су нарочити специјални захтеви и адеквантне способности. По овом питању највише се занимао и данас занима поменути директор психо-техничког института Моеде, КОЈИ је још 1918. rom. установио институт.

Овде ћемо дати укратко како се врши испитивање у Шарлотенбургу. Констатовање техничко-конструктивних способности врши се првог дана писменим начином. Ако су веће групе за испитивање, онда се чини испитивање у маси. Ваљаност чула, пажње и воље испитују се апаратима другога дана. Ради тачне слике испитивачког рада у Шарлотенбургу дајемо овде формуларе који: истраживач испуни и по којем мора да ради.

Име“ _ · ~ = Датум Ваљаност чулних ортана.

OKO. _--— «= 2 УВО КА.

Осећај зглобова . . . .. Осећај Додира

Ручно деловање: а.) циљ сигурности ; в.) спокојство и поузданост Тика с.) онага притиска

Пажња и воља. Брзина вида Извршење наредбе Вишеструко поступање