Učitelj

Примена научне психологије 887

Интелектуалне способности. Суватањебивнога · = | O O O - _ --_ -_ Памћење : а.) за везе и односе пуне омисла . 0. 0... - - : р.) за форме и бројеве Способност комбиновања Техничко-конструктивне способности: Представа простора Проналажење делова на справама Техничко "разумевање Техничка способност ! баеу Ини Техничка комбинација У IN KC Потпис испитивача

Способност ока констатује се на апарату оптометру, који се састоји из две плочице које се могу помицати и на којима су нацртане хоризонталне и вертикалне дужи, квадрати, кругови. Овде се кандидату постављају различни задаци за решавање, н. пр. да вертикалном линијом горње плочице помицањем тако удеси да преплови хоризонталну линију доње плочице, или да је подели да три дела, или да круг линијом преполови, или да се две линије тако помицањем подесе, да једна другу настављају. Погрешке при овоме могу се на разломке милиметра. забележити.

Оштрина слуха нема значаја код металаца — радника, те се способност кандидата испитује самим разговором.

„Финоћа осећаја“ руке такође се мери апаратом, где кандидат једну обртаљку толико окреће док не добије наредбу да стане. Апарат у почетку иде лако, а доцније све теже због већег притискивања федера. Кандидат је дужан да запамти величину притиска на завршетку, па да при поновном окретању. престане с окретањем на величини прошлога осећаја притиска. Разуме се да кандидат не може увек погодити у поновном окретању обртаљке. За испитивање „финоће осећаја" постоје још два апарата, који такође почивају на истом принципу.

Циљ сигурности руке испитује се тако, да се једним оштрим чекићем погоди извесна тачка више пута једно за другим, при чему се диже увек чекић у висину рамена.

Спокојство и сигурност руке испитује се термометром. Апарат се састоји поглавито из једне металне плоче која је онабдевена