Učitelj

Olea Ok Уа ЛЕ

Књижевни преглед 937

рошког, радничког, планинског и равничарског детета. — О развитку душевног живота расправља ледопсихолегија, која је поред есперименталне педагогике највише допринела преокрету у савременој настави у правцу радне школе и практичном васпитању. Она нас поучава о почетцима душевног живота па до логичног мишљења, моралног осећања и свесног поступања, затим о развитку говора и појединих психичких функција.

У телесном и душевном животу детета наступају понекад јасна или скривена нарушавања, мане и недостатци, једном речју ненормалности. Наука о ненормалном детету, односно о ненормалном развитку душевних и телесних способности детета зове се педопатологија. ;

Педопатологија се дакле бави: 1. о оној деци, која немају сва чула нормално развијена, дакле о глувој, немој, глувонемој, наглувој, слепој, кратковидој и глувослепој деци; 2. о деци душевно ненормалној, т. ј. о душевно болесној, слабоумној, морално 320сталој, морално поквареној и морално угроженој деци; 3. о телесно сакатој и туберкулозној деци. У свакој групи се сусрећемо често с комбинацијама душевних и телесних мана и недостатака.

Дело, које нам детаљније износи задатке и суштину педопатологије, јесте ово, чији наслов горе исписасмо. Он нам поред једног социолошког увода излаже значај педопатологије за праксу нормалних школа, истичући притом неопходну потребу упознавања учитеља нормалне деце с овом научном дисциплином, затим говори о развитку школа за ненормалну децу у Чехословачкој републици, о хистеричној, нервозној, психапатичној и слабоумној деци, о њиховом родослову и интелигенцији, даље о помоћном разреду, о историји васпитања слабоумних и о помоћним школама.

Аутор овога списа, Јосиф Земан, је дугогодишњи инспектор министарства просвете и сјајан организатор чехословачких школа за ненормалну децу. По својој свестраној спреми и по искуству, које је стекао на своме положају инспектора ненормалних школа, он је позванији него ико други, да да дело овакве врсте. И он га је дао. Стога овај спис најтоплије препоручујемо свима колегама, који се интересују основним педопотолошким питањима и који знају чешки.

· Јагодина. Миодраг В. Матић