Učitelj

936 Mim a i e JE

најтешњој је вези са народном историјом и историјом његове књижевности. С тога не треба се чудити што је писац, који није по струци теолог, обрадио историју српске цркве. | Он је као наставник И писац Историје Српске Књижевности | морао улазити и у изучавање црквене историје наше и тако је разрадио и историју наше православне српске цркве, која је прошле године угледала света, и која ће, држимо, добро | послужити нашој школској омладини.

Општа црквена историја обухвата историју хришћан, ске цркве у опште као дело опште историје светске из које се издвајају посебне историје цркава као из матице.

Обе ове књиге су писане врло лепим стилом и чистим језиком и веома су занимљиве. Оне се издвајају од свих досадашњих уџбеника ове врсте неком топлином и поетским изражајем те их читалац чита не као уџбеник већ као лепу лектиру а нарочито општа црквена историја. Препоручујемо их нашим читаоцима као врло згодне изворе за састављање својих школских предавања.

Мих. Стан.

5) О СТРАНИМ КЊИГАМА И ЛИСТОВИМА о чешким

· Јогет ћетат: Стђу 2 редораћоћодле. МаКадета пе Ko.

ПОЉА Praha. 1928. Цена 14. К. ч.

Наука о детету — педологија — наслања се на извесна факта и закључке других научних доциплина. Те науке су пре свега анатомија и физиологија, које поучавају о изградњи тела, 0 његовим функцијама, исхрани и узрасту. Оне су основа за познавање развитка дечјег тела. Оне прате дечји развитак у доба пре рођења и за време дојења, у предшколско и школско доба, у доба пубертета и после пубертета. — Педометрија се бави мерењем и упорђивањем резултата мерења код деце разних народа. Она нас поучава о правилном телесном развитку дечјем и о препрекама тога развитка. —- Хигијена се пак не односи само на дете, већ и на васпитаче, школске локале и наставу. Она ће имати као по-

" моћна наука велики значај за педагогику у будућности. Социолд- | гија детета посматра дете у његовој околини и даје нам поуку 0 утицају те “средине на душевни и телесни развитак његов; она нам пружа тачну слику сиромашног, богатог, ванбрачног, сеоског, ва-