Učitelj

Методика 261

отуда, што се она утврђује само понављањем празних бројних речи у виду правила: „три пута пет јесте петнаест"... Друкчије сасвим стоји ствар, кад се таблица множења бар пола године или баш и целе године у П. р. изводи само очигледно на очигледним средствима и то што разноврснијим. Онда деци остаје у свести слика очигледности свезана за правила. Да би ова слика била што потпунија и јаснија, потребно је, да при овоме суделује што више чула. Не треба се стога ограничити само на рачунаљку као очигледно средство. Код нас је највише у употреби руска рачунаљка, а она је баш врло неподесна за извођење таблице множења због распореда куглица. Те је и ово разлог да треба употребити што више очигледних средстава ван рачунаљке. Као: дрвца, изрезане котуре од картона, новац (од обичне хартије са на"значењем вредности или обележавањем другом бојом), прсте, затим графичка средства на табли у виду котура или крстова или усправних црта.

Таблица множења захтева монографијску обраду, ако се жели успеха. У вези с умножавањем извести и садржавање и делење. Ако би се ова монографијска обрада изводила по формалним ступњевима, онда не треба претеривати и укалупити све ступњеве. Методичари неки захтевају или управо препоручују три ступња у извођењу таблице множења: 1, ра_зумевање, 2, вежбање и 3, понављање, а Книлинг тражи само два: 1, упут у разумевање и 2, примена, пошто је вежбање један део примене. _

Да би се постигао бољи и трајнији успех, потребно је, да ђаци сами узимају активног учешћа у извођењу таблице множења. То се може постићи на разне начине: 1, на месту ређањем дрваца, котурова, каменчића и др.; 2, на рачунаљци на очиглед свију; 3, на табли повлачењем црта и котурова и 4, у улози продавца и купца. Ово последње је за децу нај„занимљивије, јер изводе по двојица, те је лакше поправљање грешака, узајамно се допуњују. При овоме учитељ треба да руководи послом, а деца сама треба да изводе. Нарочито је згодно везати за ову наставу цртање, које ће својом графиком предочити многе рачунске финесе у недостатку „других отеловљених рачунских средстава.

У рачунању највећу улогу играју задаци из живота.