Učitelj

Просветни преглед. 275

нуте су југу и обично имају по један отворен павиљон, где се држе часови у случају кише. Уз такав павиљон налази се кујна, соба за послугу и клозети. Кад деца изјутра дођу у школу, оперу руке, лице и зубе па обуку нарочито одело за гимнастику по Хебертовом систему. После гимнастике деца се туширају или упрте на леђа своје мале клупе и полазе у шуму певајући, где се на нарочитој чистини одржавају часови.

Пре подне ученици имају по четири часа, који трају по -30 минута. Пажња је у прво време мало поремећена, али се деца убрзо навикну на свој зелени разред и више их не расејаза итичија песма и хиљаде звукова природе.

После подне деца проводе време у ручним радовима и радовима у врту, који им усађују љубав према земљи и природи. Једанпут недељно деца одлазе на дуже шетње, када се наставници труде, да им развију дар опажања толико скупоцен “4 потребан. На храну се обраћа нарочита пажња. Од 13 и по до 15 сати деца имају одмор, за које време морају да буду потпуно мирна. То време већина од њих преспава. Школе нису са свим бесплатне и родитељи плаћају за своју

децу једну незнатну суму новаца. ·

ДАНСКА.

Пети интернационални конгрес за ново васпитање. На последњем конгресу за ново васпитање, који је одржан прошле године у Локарну, присуствовало је 1200 делегата из 49 државе. Ове године. конгрес ће се одржати у Копенхагену од 8. до 21. августа. Поред конгреса образоваће се поједине секције и курсеви за студију и дискусију. Секције ће бити ове: Психологија и ново васпитање; Техника наставе; Исграживања на курсевима за студирање; Декролијев метод; Абнормално дете; Далтонов план; Винетска техника; Дете и религија; Васпитање за интернационални савез; Нове школе на раду; Породично васпитање и дете у кући; Тестови и њихово место у васпитању.

Изучавању народних универзитета у Данској поклониће се нарочита пажња, јер су они последњих година својим радом и својом организацијом дали особитих резултата. Уз

3*